úterý 30. října 2012

TIP NA VEČEŘE: polévky

Všechna jídla zde uvedené jsou samozřejmě bezlepková!

Polévka je k večeři myslím ideální nápad a pokud máte strach, že manželovi nebude stačit, kupte mu k tomu rohlík... Všechny tyto polévky máte do půl hodiny hotové, nejsou zahuštěné, takže 100% bezlepkové.

1) Polévka s rýžovými nudlemi

Zeleninu a bujón dáme do hrnce s litrem vody, až je zelenina měkká, přidáme rýžové nudle (nakoupené v Praze v Sapě) a uvaříme těstoviny také do měkka. Přidáme zelenou petrželku nebo pažitku, aby byla polévka trochu zelená.



2) Polévka mrkvová

Máte pocit, že tuto polévku Vám vždy dělala babička a Vám strašně nechutnala? Odhoďte zábrany a zkuste si ji po letech udělat doma.

Nastrouhanou mrkev osmažíme na trošce másla než se začne připalovat, pak jí podlijeme vodou a necháme dusit do měkka. Pořádně osolíme, jelikož mrkev nasákne hodně soli. Až je mrkev měkká, přidáme těstoviny nebo rýži jako zavářku. Chceme-li si polévku ještě vylepšit, můžeme do polévky vyklepnout vajíčko a rychle rozmíchat vidličkou. Na konec opět přidáme petrželku nebo pažitku.



3) Čočková polévka
Namočenou čočku dáme vařit a až je skoro měkká, přidáme nakrájenou mrkev, dále také alespoň 4 stroužky česneku. Nakonec nasypeme hodně majoránky a můžeme jíst. Můžeme vylepšit bezlepkovou klobásou, ale já nedávám.



4) Pórková polévka
Na másle nebo olivovém oleji osmahneme pórek a zalijeme ho vodou. Oloupeme a nakrájíme jednu bramboru a přidáme do polévky, dále trochu kmínu a soli a uvaříme do měkka. Nakonec vyklepneme do polévky vajíčko a rychle rozšleháme vidličkou, aby se rozpustilo ve vodě.


5) Zelňačka
Osmažíme v hrnci cibulku do zlatova (případně s klobásou) a přidáme k ní zelí a vodu, vše povaříme a přidáme nakrájené oloupané brambory. Přidejte bobkový list, černý pepř celý a nové koření celé, papriku mletou červenou - vše vařte zhruba 20 min. Poté vyndejte bobkový list, pepř a nové koření, nakonec nalijte smetanu a můžete servírovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat